Jó itt lenni. Jó itt tenni !

Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Nick község polgármestereként köszöntöm Önt és köszönöm, hogy ellátogatott honlapunkra.

A közel 600 lelkes falu története, nevének kialakulása, eredete nem pontosan tisztázott, de két magyarázat látszik leginkább elfogadhatónak.

Az első magyarázat szerint Nick mint egytagú helynév a Nikolaus személynévből származik. Ha ezt hitelesként fogadjuk el, akkor a falu keletkezését a XI-XII. századra tehetjük – a falut alapító Ják nemzetség is ekkor érkezik az országba.

A másik magyarázat szájhagyományra épül: eszerint a honfoglalás idején a Rába mentén avarok éltek jelentős számban. A név változásai ezt magyarázzák: Nyiec, Nyiczk, Niczk, Nick.

A falu legmagasabb pontján épült 1776-ban a Szent Anna templom barokk stílusban, mely ma műemléki védettséget élvez.

Az első templomot 9 település István király idejében építette. A település birtokosai a Niczkyek, a Szelestey és Kőszegi család, 1380-tól a Kanizsai család.

A község életében meghatározó szerepet töltött be a Rába folyó és a környező erdőségek.

1932-34-ben épült a duzzasztómű, a Nicki Műgát, melyet 2000-ben újítottak fel. A folyó árterültén, a Műgát mellett egész kis üdülőfalu épült fel, közel 150 hétvégi házzal. A csendes, nyugodt környezetben kora tavasztól késő őszig pihennek, horgásznak az itt lakók és vendégeik.

A község infrastruktúrája teljesen kiépített: a 2005. évben elkészült a csatornahálózat, önálló szennyvíztisztító megépítésével együtt.

Tisztelt Olvasó! Ha csendes, nyugodt pihenésre vágyik, látogasson el a Nicki Műgátnál lévő hétvégi házakhoz.

 

Tisztelettel köszönti:

Csorba József s.k.
polgármester

Kategóriák